Föreläsning med brandman Gunnar Lindahl
Hantering av extrema situationer
GMFK bjuder in alla sina medlemmar till en fascinerande föreläsning med den tidigare brandmannen Gunnar Lindahl. Den 14 november kommer Gunnar att dela med sig av sina erfarenheter från sitt 35-åriga yrkesliv inom räddningstjänsten i Göteborg. Med särskilt fokus på hur man hanterar extrema situationer och hur man bearbetar dem efteråt.
Vem är Gunnar Lindahl?
Gunnar Lindahl är en pensionerad brandman med lång och gedigen erfarenhet från Göteborgs Räddningstjänst. Under sina 35 år i tjänsten var han med om en rad dramatiska insatser, där han både bekämpade bränder och arbetade med räddningsuppdrag under mycket svåra förhållanden. Lindahl har gjort sig känd för sin förmåga att hantera stress och pressade situationer, samt sitt engagemang i att hjälpa kollegor att bearbeta traumatiska händelser. Hans insikter kring mental hälsa och eftervård är mycket värdefulla för alla som arbetar i eller har intresse för krishantering.
Backabranden i Göteborg
En av de mest chockerande händelserna i Gunnars karriär var den tragiska Backabranden som inträffade natten den 29 oktober 1998. En brand utbröt i en lokal på Hisingen där en diskoteksfest med över 400 ungdomar pågick. Katastrofen skördade 63 liv och över 200 skadades. Backabranden är en av de dödligaste bränderna i Sveriges moderna historia. Den lämnade djupa sår hos både drabbade, deras familjer och de räddningsarbetare som deltog i insatsen.
Gunnar Lindahl var en av de första brandmännen på plats och kommer i sin föreläsning att berätta om sina upplevelser från den ödesdigra natten. Han kommer att beskriva hur det var att rycka ut i en situation där så många liv stod på spel, hur han och hans kollegor kämpade för att rädda så många som möjligt och de svåra beslut som måste fattas i sådana extrema omständigheter. Föreläsningen kommer även att ta upp hur Gunnar och hans kollegor har bearbetat minnena och känslorna efter denna traumatiska händelse, och hur det påverkar en människa långsiktigt att arbeta i sådana miljöer.
För den som vill fördjupa sig ytterligare kan Gunnars berättelse om Backabranden även höras i Sveriges Radios P3 Dokumentär, där han medverkar och ger sin personliga inblick i den historiska händelsen.
Information om föreläsningen:
Föreläsningen äger rum torsdagen den 14 november kl. 18:00 på ABF-huset, Verkstadsgatan 14 i Kungsbacka. GMFK bjuder på fika, och föranmälan sker via e-post till info@gmfk.nu.
Detta är en unik möjlighet att höra en veteran inom räddningstjänsten berätta om hur man hanterar pressen under extrema förhållanden och hur det påverkar en efteråt. Missa inte denna inspirerande kväll!
Tid och plats:
- Datum: Torsdag 14 november kl. 18
- Plats: ABF-huset, Verkstadsgatan 14, Kungsbacka
- Anmälan: info@gmfk.nu
- Fika ingår
Välkomna!
Vår ordförande har lämnat oss
Det är med tungt hjärta och djup sorg som vi meddelar att vår älskade ordförande, Jan Ljungholm, hastigt har gått bort. Jan var en central gestalt i vår gemenskap och hans närvaro kommer vara oerhört saknad av oss alla. Våra tankar och innersta sympatier går till Jans familj och nära vänner under denna svåra tid.
För att hedra Jans minne och hans kamp mot cancer, uppmanar vi er att skänka ett bidrag till Cancerfonden. Varje gåva, stor som liten, gör en betydande skillnad i arbetet mot denna sjukdom.
Om du vill lämna en sista hälsning till Jan, vänligen gör det på Kungsbacka Begravningsbyrås hemsida. Dina ord av stöd och minnen av Jan kommer att vara en tröst för hans nära och kära i denna tid av sorg.
//Styrelsen och mentorer i GMFK
Inbjudan till årsmöte!
God Mans och förvaltarföreningen i Kungsbacka med omnejd
Årsmöte Tisdag 19 mars kl 18.00
ABF Kungsbacka, lokalen Fullriggaren
Välkomna till vårt årsmöte!
Under mötet kommer vi att:
- Gå igenom verksamhetsberättelsen och ekonomiska redovisningen
- Välja ny styrelse
- Diskutera aktuella frågor
Efter årsmötet
Får vi lyssna till Susanne Lundin som pratar om Demens. Susanne tar gärna en frågestund efteråt.
Anmälan
Senast 10 mars till info@gmfk.nu
Varmt välkomna!
Styrelsen och mentorerna
Årsräkningen 2024
Om du har ställföreträdaruppdrag i Härryda-, Kungsbacka-, Mölndal-, Partille- eller Öckerö kommun så är det snart dags att lämna in årsräkningen. Senast den sista februari skall årsräkningen vara inlämnad till Överförmyndare i Samverkan. Som medlem i God mans och förvaltar föreningen i Kungsbacka med omnejd så är du aldrig ensam med redovisningen. Om du får bekymmer med redovisningen eller stöter på nya frågor i samband med redovisningen så har du som medlem i GMFK alltid möjlighet att kontakta våra eminenta mentorer. Är du aktiv på Facebook så kan du också ställa din fråga i våran interna Facebookgrupp. Har du inte blivit medlem i någon godmansförening ännu så kan det vara ett bra tillfälle att bli medlem nu. Läs gärna mer om årsräkningen i vår kunskapsbank.
Lämna in årsräkningen digitalt
Du kan lämna in redovisningen på flera olika sätt till Överförmyndaren. Det enklaste sättet för både dig och Överförmyndare i Samverkan är att lämna in redovisningen digitalt. Genom att använda det digitala redovisningssystemet som Överförmyndaren tillhandahåller kan du även lämna in redovisningen digitalt. I det digitala redovisningssystemet redovisar du enkelt huvudmannens inkomster och utgifter varje månad. Du kan också ladda upp alla verifikat digitalt i systemet. Då följer dessa med när du skickar in redovisningen till Överförmyndaren och du slipper att skicka in dem med post. Vill du veta mer om hur du kommer igång med att använda det digitala redovisningssystemet så hittar du mer information hos Överförmyndare i Samverkan. Där finns också utbildningsmaterial och filmer som visar hur redovisningssystemet fungerar.
Lämna in i pappersform
Det går också bra att lämna in årsräkningen i pappersform om det passar dig bättre. Kanske har du ett annat redovisningssystem som du är van vid eller så kanske du gör redovisningen för hand. I så fall kan du skicka årsräkningen med post direkt till Överförmyndare i Samverkan i Mölndal. Tänk på att läsa igenom instruktionen från Överförmyndaren noggrant så att du bara skickar de dokument de begär av dig. Så blir inte brevet så tungt. Du kan också lämna in den personligen hos Kontaktcenter i Mölndal vid stadshusets huvudentré. Alternativt kan du lämna in årsräkningen i respektive kommuns kommunhus. De skickar den då med post till ÖFS i Mölndal. Om du skall lämna in årsräkningen i någon av samverkanskommunerna så glöm inte att kontrollera öppettiderna. Observera att det inte går att skicka in årsräkningen via vanlig mail.
Rätt att delta
– En webbutbildning för gode män och förvaltare
I höstas tog vår paraplyorganisation Riksförbundet Frivilliga Samhällsarbetare fram två nya webbutbildningar. En för ställföreträdare och en för huvudmän. Dessa finns att tillgå på RFS webbsida. Utbildningarna togs fram inom ramen för ett projekt som hette Rätt att delta – med hjälp av ställföreträdare!
Rätt att delta – med hjälp av ställföreträdare!
Projektet Rätt att delta är ett samarbete mellan bland annat RFS, Sveriges Överförmyndare (FSÖ), Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och ABF. Projektets syfte var att belysa förutsättningarna för huvudmäns möjlighet till medbestämmande, delaktighet och inflytande i det stöd som ställföreträdaren ger.
Två utbildningar
Projektet Rätt att delta mynnade ut i två stycken utbildningar. Där den ena utbildningen riktar sig till ställföreträdare. Den andra riktar sig till huvudmän. Utbildningen för ställföreträdare består av fyra olika delar. Regelverk, Huvudmannens förutsättningar, Delaktighet och
Uppdraget i praktiken. Och innehåller information om uppdraget och olika tips på hur man kan göra huvudmannen delaktig utifrån sina förutsättningar. Utbildningen för huvudmän består av två olika delar. Och innehåller information för huvudmannen om vad en ställföreträdare gör och hur man kan samarbeta med sin gode man.
Ställföreträdaruppdraget
Du hittar mer information om uppdraget som ställföreträdare i kunskapsbanken.
Glad Påsk
Styrelsen önskar alla medlemmar och läsare en riktigt glad påsk.
Som medlem i GMFK får du en rad förmåner, men framförallt är du aldrig ensam i ditt uppdrag när du är medlem hos oss. Tillsammans har vi hundratusentals timmar av erfarenhet som vi delar med oss av. Om du inte redan är medlem kan du läsa mer här.
Överförmyndare i samverkan bjuder in till workshop
I sommar anordnar Överförmyndare i samverkan en utbildning och workshop med fokus på personer med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska besvär och missbruksproblematik. Utbildningen riktar sig till dig som vill vara mer bekväm med att ta dig an lite svårare uppdrag för personer med exempelvis psykisk ohälsa, neuropsykiatriska besvär eller missbruksproblematik.
Utbildningen
Hela utbildningen och workshopen hålls av representanter från Överförmyndare i samverkan. Socionom Johan Conse från S:t Lukas. S:t Lukas är en organisation med samtalsmottagningar i hela landet dit människor i behov av stöd eller samtal kan vända sig. Johan Conse är socionom och legitimerad samtalsterapeut. Han har mer än 20 års erfarenhet av arbete med psykisk ohälsa, neuropsykiatriska besvär, missbruksproblematik, med flera. Johan har även flera års erfarenhet av utbildningar inom området.
Workshop
Utbildningen börjar med cirka en timmas föreläsning av Johan Conse. Därefter kommer deltagarna att i smågrupper kunna diskutera funderingar och tankar. Sedan fortsätter utbildningen fortsätter med ytterligare en timmas föreläsning med frågestund. Målet med utbildningen är att du som ställföreträdare skall känna dig bekvämare med att ta dig an ett lite svårare uppdrag för personer med exempelvis psykisk ohälsa eller missbruk.
Intresserad
Om du är intresserad av att deltaga kontaktar du ÖFS på ofs@molndal.se senast den 2 maj 2023. Du kan läsa mer i inbjudan från Överförmyndare i samverkan.
Betalningsutredningen
Den 10:e december 2020 beslutade regeringen att tillsätta en utredning för att utreda statens roll på den så kallade betalningsmarknaden. I dag presenterade statens särskilda utredare, Anna Kinberg Batra slutbetänkandet i betalningsutredningen .
Huvudmålet för betalningsutredningen var att analysera statens roll på betalningsmarknaden och komma fram till hur statens roll bör se ut i framtiden. Att betala för något är den mest frekventa och vanligaste juridiska handling som en person genomför under sin livstid. För att samhället skall fungera behöver vi alla kunna betala för varor och tjänster. Vilket gör att det ligger i statens intresse att säkerställa att betalningar fungerar på ett säkert och tillfredställande sätt. Det här kan exempelvis staten göra genom genom lagstiftning. De senaste decennierna har sättet vi betalar för varor och tjänster förändrats drastiskt genom den pågående digitaliseringen. Utvecklingen påverkar även statens roll på betalningsmarknaden. Idag görs de allra flesta betalningar digitalt. Det är uteslutande privata företag som hanterar de digitala betalningarna. Vilket i dagsläget förvårar statens roll på betalningsmarknaden.
Digitala betaltjänster
Digitaliseringen av betalningsmarknaden har underlättat mycket för många av oss. Sverige är det land där utvecklingen går absolut snabbast. Vid en undersökning som Riksbanken gjorde 2010 svarade 40% att de använde kontanter vid sitt senaste köp. Vid Riksbankens senaste undersökning år 2022 svarade endast 8% att de använde kontanter vid sitt senaste köp. Färsk statistik från Swish så är det över 8 miljoner svenskar som har Swishappen. Dessa användare gör 2,7 miljoner betalningar per dag. Varav ungefär hälften av betalningarna går till företag.
I statens utredning står det att läsa att alltför många i samhället idag saknar tillgång till både digitala och kontanta betalningar. Vilket gör det nödvändigt att staten tar ett större ansvar för att alla i samhället skall kunna göra betalningar. Vidare pekar statens utredning på att det uteslutande är privata initiativ som driver den tekniska utvecklingen. Vilketr ger tillgång till nya nya betaltjänster som underlättar vardagen för de allra flesta, men stora grupper lämnas utanför. Framförallt är det exempelvis äldre, personer med funktionshinder och de som har ställföreträdare som i mycket stor utsträckning står utanför. Det finns ingen enkel lösning för att inkludera alla i den digitala utvecklingen av betalningsmarknaden. Därför behöver staten ta ett större grepp om betalningsmarknaden .
Betalningsutredningen
Om du vill veta mer om betalningsutredningen och dess betänkande kan du göra det i sin helhet på regeringens webbsida.
Utbildning Överförmyndare i Samverkan
Överförmyndare i Samverkan bjuder in alla ställföreträdare till utbildningar i höst. Det är två utbildningar som erbjuds i höst. Den ena utbildningen är digital och är en utbildning i hur man använder Överförmyndarens nya verktyg för att lämnar in årsredovisningen digitalt. Den andra utbildningen är på plats på Knarrhögsgatan i Mölndals kommunhus och är en utbildning i skuldhantering och bankfrågor.
Digital inlämning av årsräkningar
Den 5:e och 7:e december erbjuder ÖFS utbildning i sitt nya digitala redovisningssystem för årsräkningar. Det är en digital utbildning som kommer att hållas via Teams. Bokning sker via denna länk: Boka utbildning för digital inlämning av årsräkningar, eller via hemsidan, www.molndal.se/overformyndare. Det är inget krav från Överförmyndaren att din redovisning skall lämnas in digitalt, men det kan underlätta din redovisning. Utbildningen är ca två timmar lång. En timmas föreläsning och en timma för frågor.
Informationsmöte gällande skuldhantering och bankfrågor
Överförmyndare i Samverkan bjuder in till en utbildning i skuldhantering och bankfrågor. Utbildningen vänder sig till dig som är ställföreträdare och vill ha mer information om hur du kan hantera din huvudmans skulder och lite om hur bankerna arbetar i ställföreträdarfrågor. På utbildningen medverkar representanter från ÖFS, representanter från Mölndals Stads budget- och skuldrådgivning samt Richard Edlepil som är senior legal adviser på Svenska Bankföreningen.
Utbildningen kommer äga rum den 8 december 2022 på biblioteket i Mölndals centrum (Bergmansgatan 31) i hörsalen Hajen klockan 14.00 – 17.00. Antalet platser är begränsat till 75 och anmälan görs senast det 1 december 2022 via denna länk: Bokning av ekonomiutbildning ÖFS, eller via hemsidan, www.molndal.se/overformyndare.
Informationskväll om att söka fondmedel i samarbete med FUB
september 22 @ 18:00 – 21:00
GMFK och FUB inbjuder till informationskväll om att söka fondmedel.
Föreläsaren Tor-Björn Willberg har lång erfarenhet av att söka fondmedel
Tid: torsdagen den 22 september 2022 kl. 18
Plats: ABF huset i Kungsbacka
Vi bjuder på kaffe och fralla
Välkomna!
Anmälan till info@gmfk.nu – senast 15/9
För frågor:
GMFK – Sven Rahm
mobil 0707 721 181
FUB – Kerstin Tegnér
mobil 0704 034 991